Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının Almanya'da boşanmaları Türkiye'de bir hüküm ifade etmeyecektir. Zira Milletlerarası Özel Hukuk Kanununa göre Almanya'dan alınan boşanma ilamının Türkiye'de de geçerli olabilmesi için Türkiye'de tanıma tenfiz davası açılması şarttır.Tanıma tenfiz kararı nedir diye kısaca açıklarsak; tanıma, yabancı mahkeme ilamının diğer ülke kanunlarına uygunluğunun tespit edilip, kesin hüküm niteliğinin kabul edilmesidir. Tenfiz ise; tanınmış yabancı mahkeme kararının diğer ülkede icra kabiliyetinin doğması demektir
Tanıma tenfiz davası için gerekli belgeler arasında öncelikle Almanya mahkemesinin verdiği kararın aslı veya onaylı örneği, boşanma kararının kesinleştiğini gösteren şerh veya belge, boşanma kararının ve bu kararın kesinleştiğini gösteren şerh veya belgenin üzerine APOSTİL ŞERHİ düşülmesi, boşanma kararının kesinleşme şerhinin ve APOSTİL tasdikinin yeminli tercüman tarafından Türkçeye çevrilmesi, yapılan yeminli tercümenin konsoloslukça tasdik edilmesi, tanıma tenfiz avukatı için verilecek vekaletnamede "yurtdışında verilmiş boşanma kararına ilişkin tanıma ve tenfiz davası açmaya yetkilidir" ibaresi bulunmak zorundadır.
Tanıma ve tenfiz davaları ne kadar sürer sorusunun cevabı taraflara tebligatın yapılabilirliğiyle ilgilidir.Her iki taraf da vekalet verdiği takdirde dava kısa sürede taraf avukatlarının duruşmada hazır bulunmasıyla tek celsede çözüme bağlanacaktır. Tek taraf vekalet verdiği takdirde, davalı eş yurtdışında yaşıyor ise yurtdışına tebligat çıkarılacaktır. (Davalı eş,yabancı ise dava dilekçesi kendi diline tercüme edilip,tebliğe çıkarılacaktır.)Yurtdışına tebligat yapılabilmesi yaklaşık olarak 3 ayı bulmaktadır. Davalı eşe tebligat yapıldıktan sonra, davalı eşin itirazı yoksa -ki genelde olmamaktadır- Türkiye'de davanın kabülü kararı verilecektir.Yaklaşık bir ay içerisinde gerekçeli karar yazılacak ve bu gerekçeli karar da yurtdışında bulunan davalı eşe tebliğ edilecektir. (Davalı eş,yabancı ise gerekçeli karar kendi diline tercüme edilip,tebliğe çıkarılacaktır.) Tüm bu süreç yaklaşık olarak en az 9 ayı bulacaktır. Bize danışan müvekkillerimize davanın kısa sürede,tek celsede çözümlenmesi için iki tarafın da vekalet vermesini tavsiye ediyoruz.
Türkiye'de tanıma tenfiz davası açılmaz ise kişiler için bazı sakıncalı sonuçlar doğabilecektir. Örneğin; Kişi Türk kurumları nezdinde hala evli görüleceği için tekrar evlenmek istediği vakit bu talebi Türk makamlarınca zaten evli olduğu gerekçesiyle reddedilecektir. Ayrıca uygulamada sıklıkla büyük problemlere sebebiyet verdiği üzere tanıma tenfiz davası açılmadığı takdirde eski eşin yasal mirasçı statüsü devam edecektir.
Türkiye'de uzman bir avukata vereceğiniz vekaletname ile avukatınız sizin adınıza davanızı açabilecek ve takip edecektir.Vekalet verildiği takdirde sizin bizzat duruşmaya katılmanıza gerek yoktur.