Aile Konutu Şerhi Nedir ?
Günümüzde merak edilen ve pek çok kişi tarafından bilinmeyen kanunlardan ve terimlerden birisi aile konutu şerhi olmaktadır. Aile konutu bir bireyin yaşamını sürdürdüğü 'yaşam alanı' konutunun tam aksine tapuda; anne ve babaların, çocukları ile birlikte oturmak için beraber ve ortak karar ile seçtikleri alanlar anlamına gelmektedir. Bu anlamda bir konutun 'aile konutu' sınıfında değerlendirilebilmesi için; bir erkek ve bir kadın bireyin resmi olarak evli olmaları, aynı zamanda çocukları ile birlikte bu konut üzerinde yaşamaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra konutun 'aile konutu' olarak tapuda şerh edilmesi, yani açıklanması: aynı zamanda konutun hem kadın hem de erkek bireyin onayı ve isteği doğrultusunda sahiplenildiğinin belirtilmesi gerekmektedir.
Aile Konutu Şerhi Konulması
Bir kontun veya gayrimenkul değerinin aile konutu şerhi olarak gösterilebilmesi, aile konutu şerhi konulması artık oldukça kolaydır. Bir dönemler sadece mahkeme başvurusu ve kararı ile tapuya işlenebilen bu şerh; şimdi sadece Tapu ve Kadastro Müdürlüğü aracılığı ile kolayca yapılabilmektedir. Bu anlamda yapılacak başvurularda:
- Konutun aile konutu olduğunu kanıtlayacak; muhtarlık veya apartman yönetiminden imzalı belge,
- Eşlerin nüfus kayıt ve evlilik cüzdanları,
- Eşlerin fotoğrafları, gerekli evrakları oluşturmaktadır. Bu evraklar ile her hangi bir Tapu Kadastro Müdürlüğüne yapılacak başvuru sonucunda, söz konusu konut; aile konutu olarak tapuya aile kontu şerhi olarak işlenecektir.
Aile Konutu Şerhi Neden Konur ?
Tapu üzerinde 'aile konutu' olarak şerh edilmiş bir konutun, eşlerden birisi tarafından satılması veya kiralanması yasal olarak yasak ve suçtur. Bu anlamda bir konutun 'aile konutu' olarak şerh edilmesi, yani açıklanmasında yer alan amaç, eşlerden her hangi birisinin: kötü niyet veya iyi niyet gözetmeksizin, söz konusu konutu satmasını veya kiraya vermesini engellemektir. Bu sayede söz konusu konutun sadece ailenin yaşam olarak tahsis edilmesi ve bunun dışında her hangi bir işlemi kati surette engellemesi ile ailenin barınma ihtiyacını güvene almak mümkün hale gelmiştir.
Aile konutu şerhi eşlerin ayrı olması veya ayrı yaşamaları dahilinde bozulmamak ile birlikte, ikinci veya üçüncü bir konuta bu şerh konulamamaktadır. Aile konutu şerhinin kaldırılabilmesi için ise eşlerin imzalı dilekçeler ile mahkemeye başvurmaları gerekmektedir.
Aile konutu şerhi konulması davası hakkında Kayseri Barosu boşanma avukatları arasında olan Av. Ezgi Akdivit Lafci ile iletişime girerek daha fazla bilgi alabilirsiniz.